Διαλογή φυσικών μιγμάτων χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης βασισμένων σε οξικό νάτριο για ενισχυμένη εκχύλιση αντιοξειδωτικών και χρωστικών από στερεά υποπροϊόντα ερυθρής οινοποίησης : - Πατσέα, Μαρία (2017)
Τα μίγματα χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης (LTTMs), γνωστά και ως εύτηκτοι διαλύτες, αποτελούν υγρά μίγματα από φυσικές ουσίες τα οποία κατέχουν μοναδικές ιδιότητες, και δεν αντιμετωπίζονται ως συμβατικοί διαλύτες. Αυτά τα υγρά αντιπροσωπεύουν την τεχνολογία αιχμής στην εκχύλιση βιοδραστικών συστατικών από φυτά , αλλά η πληθώρα των συνδυασμών από τους οποίους μπορούν να σχηματιστούν τα LTTMs επιβάλλει την διεξαγωγή λεπτομερών συγκριτικών ελέγχων προκειμένου να ταυτοποιηθούν αυτά με την υψηλότερη ικανότητα εκχύλισης. Στη συγκεκριμένη μελέτη έγιναν προσπάθειες για την δημιουργία πολυάριθμων συνδυασμών μεταξύ ουσιών που συμπεριφέρονται ως δότες δεσμού υδρογόνου (HBDs) με οξικό νάτριο που αποτελεί δέκτη δεσμού υδρογόνου. Από τα LTTMs που δημιουργήθηκαν αυτά που βρέθηκαν να είναι σταθερά χρησιμοποιήθηκαν για την εκχύλιση αντιοξειδωτικών πολυφαινολών και χρωστικών από κόκκινα στέμφυλα(RGP). To LTTM με σύσταση L-γαλακτικό οξύ - οξικό νάτριο, σε μοριακή αναλογία 5:1, βρέθηκε να είναι ο πιο αποδοτικός διαλύτης, αποδίδοντας 134.54 mg ολικές πολυφαινόλες σε ισοδύναμα γαλλικού οξέος ανά g ξηρού βάρους και 3.32 mg ολικές χρωστικές σε ισοδύναμα malvin ανά g ξηρού βάρους. Τα εκχυλίσματα που παρελήφθησαν από το συγκεκριμένο LTTM κατείχαν και την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση.