Εκχύλιση πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών από φύλλα ελιάς (Olea europaea) υποβοηθούμενη με υπερήχους, χρησιμοποιώντας μείγμα χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης (LTTM) Γλυκερόλης - Δεδούση, Μαριάννα (2017)
Τα φύλλα ελιάς (OLL) αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό απόβλητο που παράγεται κατά την παραγωγή του ελαιόλαδου, αλλά υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την αξιοποίησή τους, επειδή περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα σε πολυφαινολικές φυτοχημικές ενώσεις, οι οποίες διαθέτουν διάφορες βιοενεργότητες. Παρά τον υψηλό αριθμό μελετών που αφορούν την ανάκτηση πολυφαινολών από φύλλα ελιάς, πράσινες διαδικασίες που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά ήπιους διαλύτες είναι σπάνιες. Σε αυτή τη μελέτη, ένα νέο ανανεώσιμο φυσικό μίγμα χαμηλής θερμοκρασίας μετάβασης (LTTM), που αποτελείται από γλυκερόλη και τρυγικό νάτριο-κάλιο ελέγχθηκε για την αποτελεσματικότητα εκχύλισης πολυφαινολικών ουσιών από OLL. Η διαδικασία εκχύλισης βελτιστοποιήθηκε με τη χρήση της μεθοδολογίας αποκριτικής επιφάνειας και η μέγιστη απόδοση σε ολικές πολυφαινόλες ήταν 26,75 ±3,22 mg ισοδύναμα καφεϊκού οξέος ανά g ξηρού βάρους, που επετεύχθη με 50% (β / ο) υδατικού LTTM, αναλογίας υγρού προς στερεό 45 mL g-1 και στους 73 ° C. Το LTTM αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό με 60% υδατικής μεθανόλης, αλλά παρουσίασε κατώτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.