Η αγορά του κρασιού στην Ελλάδα σήμερα: - Δάρρα, Βασιλική (2016)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη σύγχρονη αγορά οίνου μία εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων κρασιού. Παρόλο που η παραγωγή κρασιού έχει μειωθεί παρατηρείται ότι η αγορά στρέφεται στην εμφιάλωση ανώτερου ποιοτικά οίνου καθώς και την εξαγωγή αυτού κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων παραγωγής οίνου. Σήμερα στην Ελλάδα παράγονται πολλές ποικιλίες κρασιού και λίγες από αυτές εξάγονται σε άλλες χώρες. Γνωστότερο από όλα τα κρασιά είναι η ελληνική ρετσίνα. Για την έρευνα της εργασίας έγινε χρήση ποσοτικής προσέγγισης, τα δεδομένα της οποίας συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε 500 Έλληνες καταναλωτές. Από τα αποτελέσματα της έρευνας παρατηρήθηκε ότι οι καταναλωτές προτιμούν το κρασί έναντι άλλων αλκοολούχων ποτών. Δε σταμάτησαν την κατανάλωσή του μετά την οικονομική κρίση και πίνουν από μια έως τρεις φορές την εβδομάδα, ξοδεύοντας λιγότερο από 10 ευρώ εβδομαδιαίως. Η προτίμηση των καταναλωτών είναι περισσότερο για το ξηρό κρασί και το κόκκινο, ενώ θεωρούν ότι οι τιμές είναι σχετικά καλές. Συνεχίζουν να πίνουν εμφιαλωμένο όσο και χύμα κρασί, εντός όσο και εκτός σπιτιού, αναγνωρίζοντας τα ευεργετικά για τον άνθρωπο οφέλη του. Τέλος, οι μάρκες κρασιών με αναγνωρισιμότητα πάνω από 5% ήταν τα κρασιά Μπουτάρη, Χατζημιχάλη, Τσάνταλη και Μαυροδάφνη (η τελευταία δεν είναι μάρκα, αλλά κρασί με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σακχάρου).