Διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων στον ελληνικό πληθυσμό, συσχέτιση με εμφάνιση ασθενειών και καταγραφή των απόψεων των καταναλωτών γι’ αυτά: - Κομνηνός, Γεώργιος Παναγιώτης (2016)
Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε με την κατανάλωσή τους να παρέχουν κάποιο συγκεκριµένο όφελος για την υγεία, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που ούτως ή άλλως περιέχουν. Καθώς απαιτείται µια προσέγγιση βασισµένη σε επιστηµονικά δεδοµένα, εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιστηµονικής κοινότητας, κυβερνητικοί και διακυβερνητικοί φορείς και ο κλάδος των τροφίµων και της γεωργίας δηµιούργησαν µια πλατφόρµα για τη θεµελίωση των βασικών αρχών που διέπουν τα «λειτουργικά» τρόφιµα. Μολονότι τα λειτουργικά τρόφιµα φαίνεται να είναι ωφέλιµα για την υγεία, πρέπει να υπάρχει επίγνωση των δυνατοτήτων τους και να καταναλώνονται γνωρίζοντας ότι δεν είναι µαγική ασπίδα κατά των ασθενειών, αλλά απλώς ένα ευεργετικό για την υγεία βοήθηµα που εµπλουτίζει µια συνολικά ισορροπηµένη διατροφή η οποία συνδυάζεται µε σωµατική δραστηριότητα. Σκοπός: Η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών και ειδικότερα η κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων, στον ελληνικό πληθυσμό και συγκεκριμένα σε άτομα ηλικίας 18-65+, καθώς και η μελέτη του συσχετισμού της γνώσης και της ενημέρωσης με την αντίστοιχη κατανάλωση των τροφίμων αυτών. Μέσω ήδη υπάρχοντων μελετών, αλλά και της συγκεκριμένης έρευνας συσχετίστηκε η κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων με διάφορες χρόνιες και μη ασθένειες, ώστε να βρεθούν οι πιθανές ευεργετικές επιδράσεις των τροφίμων αυτών στην υγεία. Υλικά και μέθοδοι: Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την έρευνα ήταν 550 άτομα από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από το Απρίλιο του 2016 εώς και τον Σεπτέμβριο του 2016 και τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 17.0 μέσω χρήσης συντελεστών συσχέτισης. Εφαρμόστηκε t-test και one-way ANOVA. Αποτελέσματα: Σημαντικά αποτελέσματα για την συσχέτιση κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων και εμφάνισης χρόνιων ασθενειών παρατηρήθηκαν στην μελέτη, όπου προκύπτει ό,τι ο ελληνικός πληθυσμός καταναλώνει αρκετά συχνά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, η πλειοψηφία του δείγματος είχε δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 26 και 30, συνεπάγοντας από τα αποτελέσματα ότι η υψηλή κατανάλωση όσπριων, υπερτροφίμων και τροφίμων πλούσιων σε φυτοστερόλες δείνουν πλειοψηφικό δείγμα με φυσιολογικό ΔΜΣ, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες τροφίμων. Επίσης, ο καταναλωτης φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να του προσφέρει ένα λειτουργικό τρόφιμο, παρά για κάποιο άλλο παράγοντα, το οποίο συσχετίζεται με το επίπεδο γνώσεων των καταναλωτών για τα λειτουργικά τρόφιμα. Παρ’όλο που οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μέτρια γνώση για το τι είναι λειτουργικό τρόφιμο, φαίνεται ότι καταναλώνουν λειτουργικά τρόφιμα ώστε να αντιμετωπίσουν χρόνιες ασθένειες. Συμπεράσματα: Ως πιλοτική έρευνα, υπάρχει μειονέκτημα ως προς την ποσοτική αποτύπωση της συσχέτισης κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων και εμφάνισης χρόνιων ασθενειών στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, παρ’όλο που υπήρξαν αρκετά σαφή αποτελέσματα στην παρούσα μελέτη. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο είναι λίγες, οπότε είναι απαραίτητη η εφαρμογή περισσοτέρων κλινικών και επιδημιολογικών μελετών με στόχο διερεύνησης μεγάλου δείγματος για την πληρέστερη στοιχειοθέτηση των λειτουργικών τροφίμων και των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού