Ανάλυση της μεταβλητότητας της μέσης στάθμης ημίκλειστης λεκάνης : - Σιαφάκας, Παναγιώτης (2017)
Η μεταβολή της στάθμης της θα αποτελέσει άμεσο πρόβλημα στο μέλλον για τις παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Σύμφωνα με την αναφορά του IPCC (2013) η μέση στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα από 0,26 μέχρι 0,82 μέτρα, εντούτοις σε τοπική κλίμακα η αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας μπορεί να διαφέρει από την παγκόσμια. Η Μεσόγειος θάλασσα και οι υπολεκάνες της αποτελεί ένα παράδειγμα τοπικής μεταβολής της θαλάσσιας στάθμης που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την ερμηνεία τόσο των δεδομένων όσο και των προβολών στο μέλλον. Συγκεκριμένα χρειάζεται προσοχή στη μελέτη των μεταβολών της αλατότητας και της συσχέτισής τους με τις μεταβολές της μέσης στάθμης, σύμφωνα με τη θεωρία που προτάθηκε από τους Jorda & Gomis (2013). Στη στερική συνιστώσα δεν υπολογίζονται οι αλλαγές του όγκου αλλά οι αλλαγές του όγκου ανά μονάδα μάζας (δηλ. αλλαγές πυκνότητας). Αυτό υποδηλώνει ότι η στερική συνιστώσα αντιστοιχεί σε πραγματική αλλαγή όγκου μόνο όταν η μάζα του θαλασσόνερου που εξετάζουμε παραμένει σταθερή. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της θερμικής διαστολής/συστολής που παρατηρούνται όταν υπάρχουν επιφανειακές ροές θερμότητας. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αλατότητα συχνά συσχετίζονται με αλλαγές μάζας. Συνεπώς δεν επηρεάζουν μόνο τη στερική συνιστώσα αλλά συμπεριλαμβάνουν και μια αλλαγή στη συνιστώσα της μάζας