Ανάλυση συχνότητας πλημμυρών σε ποτάμια της Μεσογείου - Δοξόπουλος, Δημήτριος (2017)
Ερευνήθηκε η κατανομή πλημμύρας από 28 ποτάμια της Μεσογείου, διαλείπουσας και συνεχής ροής η οποία κυριαρχείται από υδρολογικά καθεστώτα βροχοπτώσεων. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ένα νέο λογισμικό συντάχθηκε σε Matlab, το οποίο επεξεργάζεται δεδομένα απορροών. Τρεις κατανομές χρησιμοποιήθηκαν: Η Log Pearson Τύπου ΙΙΙ, η Generalized Extreme Value και η Extreme Value Τύπου Ι EV1 (2) (Gumbel). Για την επίλυση της Log Pearson III χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι Ροπών και Μεγίστων Πιθανοτήτων. Για την Gumbel χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι Σταθμισμένων Πιθανοτικά Ροπών και των Ροπών. Τέλος, για την GEV χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Σταθμισμένων Πιθανοτικά Ροπών. Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων ελέγχθηκε με τις μεθόδους Anderson-Darling και Kolmogorov-Smirnov, με διαγράμματα Q-Q και L-Moments. Οι μέσες τιμές της ροής των υδατορευμάτων που παρατηρήθηκαν, κυμάνθηκαν από 2,9 m3/s (σταθμός Zebbes Telepherique στην Τυνησία) μέχρι 5941,5 m3/s (σταθμός Beaucaire, Γαλλία), με 14 ποτάμια να μην υπερβαίνουν τα 50 m3/s και 15 τα οποία υπερέβαιναν τα 100 m3/s. Οι υδατοπαροχές που προκύπτουν από τις κατανομές δείχνουν μεγάλη αύξηση στις μέγιστες τιμές των πλημμυρών των ποταμών σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή, κυρίως σε περιπτώσεις μακράς περιόδου επαναφοράς, με μέγιστη διαφορά στο σταθμό Ghardimaou (Τυνησία. Σε 500 χρόνια, 5446,1 m3/s μέγιστη ροή, σύμφωνα με την Gumbel M.O.M, με μέση ροή 334,9 m3/s, 16,25 φορές μικρότερη) και μικρότερη διαφορά αυτή στο σταθμό La Presa στο ποτάμι Turia της Ισπανίας (επίσης σε 500 χρόνια και από την Gumbel M.O.M., 19.9 m3/s μέγιστη ροή, συγκρινόμενη με μέση τιμή 11,3 m3/s, μόνο 1,8 φορές μικρότερη). Από τις τρεις κατανομές που χρησιμοποιήθηκαν, η Gumbel ήταν η ευκολότερη στον προγραμματισμό και την επίλυσή της. Η Log Pearson είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στους στατιστικούς ελέγχους και με τις δυο μεθόδους επίλυσης. Γενικότερα, και οι τρεις κατανομές έδωσαν αξιόπιστα αποτελέσματα. Πρόβλημα υπήρξε μόνο με την Gumbel (Μέθοδος Σταθμισμένων Πιθανοτικά Ροπών), που δεν έδωσε αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.