Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης φλοιού σταφυλιού της ποικιλίας Λημνιό : - Τσιγάρα, Ευαγγελία (2017)
Η κόκκινη ποικιλία σταφυλιού και συγκεκριμένα ο φλοιός αποτελεί καλή πηγή διάφορων πολύτιμων μακροθρεπτικών, μικροθρεπτικών καθώς και φυτικών πολυφαινολών, τα οποία είναι απαραίτητα για την προαγωγή της υγείας του ανθρώπου. Αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης κόκκινου σταφυλιού, και υπάρχουν αρκετά βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με την αντιοξειδωτική, αντιαθηρογόνο και αντιθρομβωτική δράση του. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι να μελετηθεί η αντιοξειδωτική δράση του φλοιού σταφυλιού. Για την παραλαβή φλοιού σταφυλιού χρησιμοποιήθηκε η Ελληνική κόκκινη ποικιλία Λημνιό (Καλαμπάκι), από την περιοχή της Λήμνου. Η αποφλοίωση του σταφυλιού πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά. Ο φλοιός που παραλήφθηκε αποξηράνθηκε και χωρίστηκε σε δύο ίσες ποσότητες, εκ των οποίων η μία αλέστηκε. Τα δύο διαφορετικά δείγματα φλοιού σταφυλιού, αναλύθηκαν για το περιεχόμενό τους σε ολικά φαινολικά με την μέθοδο Folin-Ciocalteau, καθώς και για το περιεχόμενό τους σε ολικά φλαβονοειδή μέσω φασματοφωτομέτρησης. Στη συνέχεια, έγινε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας των δύο δειγμάτων μέσω των δοκιμασιών DPPH, ABTS, FRAP, και CUPRAC. Εκτιμήθηκε η in vitro αντιαθηρογόνος δράση μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος από αίμα ανθρώπου, προκαλούμενη από ιόντα Cu2+. Τέλος, σε Πλάσμα ανθρώπου Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) ελέγχθηκε η αντιθρομβωτική δράση των δειγμάτων, μέσω μέτρησης της αναστολής του θρομβωτικού λιποειδικού παράγοντα γνωστού ως Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF). Τα εκχυλίσματα και των δύο δειγμάτων φλοιού σταφυλιού έδειξαν αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση, με αυτό από τον αλεσμένο φλοιό να είναι περισσότερο δραστικό.