Εκτίμηση της εκροής θρεπτικών από λεκάνη απορροής μέσω του μοντέλου INVEST : - Κούλος, Δημήτριος (2016)
Στην παρούσα εργασία έγινε μία εκτίμηση της εκροής των θρεπτικών από την λεκάνη απορροής του ποταμού Ερώτα μέσω του μοντέλου INVEST. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε με δύο απώτερους σκοπούς. Αρχικά, την εκτίμηση και την απεικόνιση της εκροής θρεπτικών από την λεκάνη απορροής του Ευρώτα με την χρήση του μοντέλου INVEST και του προγράμματος GIS. Έπειτα την σύγκριση των αποτελεσμάτων τα οποία προήλθαν από το μοντέλο, με τα αποτελέσματα τα οποία είχαν εξαχθεί παλαιότερα από το μοντέλο SWAT για την ίδια περιοχή. Αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς το μοντέλο INVEST αποτελεί ένα σχετικά απλό και αναπτυσσόμενο μοντέλο με μικρό αριθμό αρχείων εισαγωγής σε σχέση με το μοντέλο SWAT το οποίο αποτελεί ένα αρκετά αναπτυγμένο και επαληθευμένο μοντέλο με πολλά αρχεία εισαγωγής καθώς και την χρήση σημειακών πηγών οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στο INVESΤ. Τέλος, γίνεται και μία εκτίμηση του συνολικού κόστους απομάκρυνσης του ποσού των θρεπτικών τα οποία υπερβαίνουν τα όρια τα οποία έχουν οριστεί.