Ανάπτυξη και αξιολόγηση μεθοδολογίας εκτίμησης της συνδεσιμότητας κόλπων του Αιγαίου Πελάγους : - Σημαντήρης, Νικόλαος (2016)
Η συνδεσιμότητα αποτελεί βασική συνιστώσα της ουδέτερης θεωρίας του Hubbell και μελετάται από τις φυσικές επιστήμες ώστε να προσδιοριστεί η επιρροή των μετακινήσεων, στοιχείων και πληθυσμών, στα επιμέρους ενδιαιτήματα. Μέσω της χρήσης δεδομένων επιφανειακής ταχύτητας και διεύθυνσης ρευμάτων μελετήθηκε η συνδεσιμότητα μεταξύ 9 κόλπων του Αιγαίου Πελάγους κατά το μήνα Ιούλιο του 2014. Στα δεδομένα έγινε έλεγχος κανονικότητας με τη δοκιμή Kolmogorov-Smirnov και εισήχθησαν στο μοντέλο συνδεσιμότητας. Ο αλγόριθμος του μοντέλου είναι ανεπτυγμένος σε περιβάλλον Fortran και χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο των πιθανών συνδέσεων μεταξύ ζευγαριών κόλπων. Πραγματοποιήθηκε ανάλυση ευαισθησίας στα δεδομένα και προέκυψαν αποτελέσματα που συνάδουν με το πεδίο ταχυτήτων των επιφανειακών ρευμάτων του Ιουλίου του 2014. Τα αποτελέσματα έδειξαν πιθανότητα σύνδεσης της τάξης άνω του 90% μεταξύ του κόλπου Καβάλας και των δυο κυριότερων κόλπων της νήσου Λήμνου (Μούδρου και Κοντιά).