Γεωχημική ανάλυση πρόσφατων ιζημάτων από τον κόλπο Ελευσίνας : - Νταμκαρέλου, Τατιάνα (2016)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της γεωχημικής ανάλυσης που έγινε σε πυρήνα ιζήματος που προερχόταν από το πιο βαθύ σημείο του Κόλπου της Ελευσίνας. Ο Κόλπος της Ελευσίνας χαρακτηρίζεται ως ένας ημίκλειστος κόλπος με μεγάλη δυσκολία στην ανανέωση και την κυκλοφορία του νερού. Μετά την ανάλυση του πυρήνα ιζήματος, διαπιστώθηκε η παρουσία υποξικών/ανοξικών συνθηκών στον Κόλπο, αλλά και το πρόβλημα της ρύπανσης που φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή. Οι κατακόρυφες κατανομές των αναλογιών των κύριων στοιχείων και των ιχνοστοιχείων με το αργίλιο επιβεβαίωσαν την έντονη ρύπανση του Κόλπου, από τις αυξημένες συγκεντρώσεις στα επιφανειακά ιζήματα. Στα βαθύτερα στρώματα, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις ορισμένων κύριων στοιχείων και ιχνοστοιχείων οι οποίες σε συνδυασμό με τον οργανικό άνθρακα έδειξαν την επικράτηση ανοξικών/υποξικών συνθηκών στο παρελθόν στον Κόλπο Ελευσίνας, αλλά και ερμήνευσαν την εξέλιξη του Κόλπου από παλαιολίμνη σε λιμνοθαλάσσιο περιβάλλον και τελικά σε θαλάσσιο σύστημα. Λέξεις κλειδιά : Κόλπος Ελευσίνας, γεωχημική ανάλυση, ρύπανση, υποξία/ανοξία