Η παρουσία Escherichia coli και Enterococci στα θαλάσσια ιζήματα : - Αραμπατζή, Μελπομένη (2016)
Ο κύριος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αποτυπώσει την έρευνα που έχει διεξαχθεί σχετικά με το θέμα της παρουσίας των κολοβακτηριοειδών- και ειδικότερα της Escherichia coli- και του εντερόκοκκου, σε θαλάσσια ιζήματα. Η παρουσία των μικροοργανισμών αυτών στα ιζήματα είναι σημαντική καθώς μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια υγεία ποικιλοτρόπως, κυρίως με την επαναιώρηση των μικροοργανισμών και είτε μόλυνσης των οστρακοειδών, είτε ρύπανσης των υδάτων και υποβάθμιση της μικροβιολογικής ποιότητάς τους, καθώς έχει διατυπωθεί ότι τα ιζήματα μπορούν να λειτουργήσουν και ως δεξαμενές των μικροοργανισμών αυτών και πιθανώς και άλλων, παθογόνων ή δυνητικά παθογόνων, μικροοργανισμών. Αρκετές από τις έρευνες που μελετήθηκαν συνδυάζουν την εξέταση του αριθμού και των δύο δεικτών, εντερόκοκκων και Escherichia coli, καθώς και γενικότερα κολοβακτηριοειδών και κολοβακτηριδίων. Στα πλαίσια ορισμένων ερευνών πραγματοποιήθηκε προσπάθεια ανάπτυξης μεθόδων για την βελτίωση των αποτελεσμάτων κατά την καταμέτρηση κολοβακτηριοειδών στα θαλάσσια ιζήματα, δεδομένου ότι για την πραγματοποίηση σωστών εκτιμήσεων είναι σημαντικό να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Από τις έρευνες προέκυψε ότι γενικά η επιβίωση και ο αριθμός οργανισμών-δεικτών είναι υψηλότερος στα ιζήματα σε σχέση με τα υπερκείμενα ύδατα και πιο συγκεκριμένα, η επιβίωση των εντερόκοκκων καταγράφηκε μεγαλύτερη συγκριτικά με την επιβίωση των κολοβακτηριοειδών και των κολοβακτηριδίων, ενώ αντίστοιχα μικρότερη του Clostridium perfringens. Επίσης, προκύπτει ότι τα χαρακτηριστικά των ιζημάτων, όπως για παράδειγμα το μέγεθος των κόκκων και η σύσταση, επηρεάζουν την επιβίωση των μικροοργανισμών–δεικτών κοπρανώδους μόλυνσης σε αυτά. Παρόμοια, και η αλατότητα επηρεάζει την επιβίωση των μικροοργανισμών αυτών στα θαλάσσια ιζήματα. Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με μελέτες, οι δείκτες αυτοί δεν θεωρούνται ολοκληρωτικά αξιόπιστοι για πληθώρα λόγων, ένας από τους οποίους και η πιθανή επανανάπτυξή τους στα ιζήματα. Για το λόγο αυτό προτείνονται νέοι, ίσως πιο αξιόπιστοι –λόγω της μεγαλύτερης επιβίωσής τους – δείκτες όπως το Clostridium perfringens, καθώς και νέες μέθοδοι οι οποίες να είναι πιο ακριβείς με την καταμέτρηση των μικροοργανισμών αυτών στα ιζήματα. Προτείνεται η ενσωμάτωση του μικροβιακού ελέγχου των ιζημάτων για τον μικροβιακό χαρακτηρισμό των υδάτων, λεπτομερής διερεύνηση και πραγματοποίηση μελετών σχετικά με τους δείκτες αυτούς και υιοθέτηση νέων, πιο έγκυρων μεθόδων για την εκτίμηση του αριθμού των μικροοργανισμών στα ύδατα και στα ιζήματα.