Χαρακτηριστικά σύγχρονων ιζημάτων στο βόρειο τμήμα του κόλπου Πεταλιών : - Σταμάτης, Κωνσταντίνος (2016)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη 13 πυρήνων ιζήματος από τη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου κόλπου των Πεταλιών στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου. Πιο συγκεκριμένα η περιγραφή τους, ο μακροσκοπικός καθορισμός συγκεκριμένων ιζηματολογικών ενοτήτων (λιθοφάσεων), η εργαστηριακή επαλήθευση των ιζηματολογικών ενοτήτων μέσω της κοκκομετρικής τους ανάλυσης, η συσχέτιση τους και ο έλεγχος της πιθανής τους προέλευσης. Για τον σκοπό αυτό διαχωρίστηκε το λεπτόκοκκο από το χονδρόκοκκο ίζημα με συγκεκριμένες μεθόδους και μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων στον εργαστηριακό χώρο χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Gradistat για τον λιθολογικό προσδιορισμό των ιζημάτων και των στατιστικών τους παραμέτρων και για την διάκριση των μηχανισμών και τα περιβάλλοντα απόθεσης εφαρμόστηκαν οι ημι-εμπειρικές εξισώσεις που προτείνει οι Sahu (1964) και οι Alsharhan, El-Sammak (2004). Από την μακροσκοπική περιγραφή στην περιοχή μελέτης διακρίθηκαν 6 διαφορετικές ιζηματολογικές ενότητες οι οποίες περιγράφηκαν αναλυτικά και τέλος όσο αναφορά την προέλευση των ιζημάτων κάποια από αυτά αποτελούσαν αποθέσεις νεότερων ιζημάτων και κάποια άλλα παλαιότερων περιόδων.