Παρατηρήσεις μεταβολών θαλάσσιας στάθμης στον εξωτερικό λιμένα Μυτιλήνης λόγω της εισόδου και εξόδου επιβατικών πλοίων : - Νταχρής, Αχιλλέας (2016)
Η παρούσα εργασία αφορά την συλλογή και ανάλυση δεδομένων θαλάσσιας στάθμης που συνδέονται με την είσοδο και έξοδο επιβατικών πλοίων στο Λιμένα Μυτιλήνης. Για τον σκοπό αυτό συλλέχθηκαν χρονοσειρές πίεσης από αισθητήρα που τοποθετήθηκε στο εξωτερικό λιμένα, πλησίον στη περιοχή πρόσδεσης των μεγάλων επιβατικών πλοίων. Μετά από (ατμοσφαιρικές) διορθώσεις οι 3 χρονοσειρές αναλύθηκαν με κλασσικές μεθόδους ανάλυσης χρονοσειρών. Τα αποτελέσματα δείχνουν την ύπαρξη διαφόρων ομάδων μεταβολών της θαλάσσιας στάθμης. Παρατηρήθηκαν χαμηλόσυχνες μεταβολές (με περίοδο περίπου 400-500 s και ύψος 4-5 cm) που φαίνονται να οφείλονται, τουλάχιστον μερικά, στην είσοδο/έξοδο των πλοίων. Φαίνεται ότι στη λεκάνη δημιουργούνται χαμηλόσυχνοι (στάσιμοι) κυματισμοί τουλάχιστον κάτω από τις μικρές κυματικές συνθήκες και τα πρότυπα εισόδου/εξόδου των πλοίων που παρατηρήθηκαν. Σύγκριση των κυματισμών που δημιουργούνται από την άφιξη/αναχώρηση διαφόρων πλοίων («Αριάδνη» , «Blue Star 1») δείχνει διαφορετικά πρότυπα. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των δύο πλοίων, όπως το εκτόπισμα, ταχύτητά τους αλλά και ο συνδυασμός κινήσεων που εκτελούν στο λιμένα ελέγχουν τη δημιουργία των κυματισμών. Συνεπώς οι κυματισμοί που δημιουργούνται από την είσοδο/έξοδο διαφορετικών πλοίων φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο τρόπο προσέγγισης/πρόσδεσης. Οι υψίσυχνοι κυματισμοί που συνδέονται με την είσοδο/έξοδο των πλοίων όσο και οι χαμηλόσυχνες μεταβολές στάθμης που παρατηρήθηκαν δεν φαίνεται ότι μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του λιμένα. Όμως, περισσότερες παρατηρήσεις είναι απαραίτητες για την πλήρη κατανόηση των φαινομένων, οι οποίες θα πρέπει να (α) είναι χρονικά μεγαλύτερες και (β) περιλαμβάνουν και άλλους σταθμούς παρατήρησης.