Χαρτογράφηση οδικών ατυχημάτων της νήσου Λέσβου με τεχνικές διαδικτυακής χαρτογράφησης και animation : - Παπανικολάου, Πασχαλίνα (2017)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αναφέρεται στα τροχαία ατυχήματα της νήσου Λέσβου από το 2004 μέχρι και το 2014 καθώς και στις διαφορετικές χαρτογραφικές μεθόδους απεικόνισής τους. Με τον όρο τροχαίο ατύχημα ορίζεται μία ξαφνική και απρογραμμάτιστη κατάσταση με αποτέλεσμα, τον τραυματισμό ανθρώπων ή υλικών ζημιών οχημάτων. Από την πλευρά της πολιτικής ασφάλισης καλύπτονται μόνο τα τροχαία που δεν πραγματοποιήθηκαν με σκόπιμο τραυματισμό ή ζημιά. http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/accident . Στη διπλωματική θα προσεγγίσουμε τα τροχαία ατυχήματα με τρεις μεθόδους χαρτογραφικής απεικόνισης τους στατικούς, τους διαδραστικούς και τους κινούμενους χάρτες (animation maps). Με τον χάρτη και τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών επιτυγχάνεται ο συνδυασμός της οπτικής σκέψης με την οπτική σύνθεση δηλαδή ο,τιδήποτε σχετίζεται με την πρώτη προσέγγιση των χωρικών δεδομένων και το πώς ακριβώς πρέπει να οπτικοποιηθεί η κάθε κατηγορία που αναδύεται σε χαρτογραφική απεικόνιση με τις βέλτιστες μεθόδους οπτικοποίησής τους (ευκρίνεια) μέσω συμβόλων και χρωματικών αντιθέσεων. M. MacEachen (1994). Τέλος η μελέτη μεθόδων χαρτογραφικής απεικόνισης άμεσα συνδέεται με τις κατάλληλες επιλογές χρωματικών παλέτων. Επιπροσθέτως στους χάρτες αναπαρίστανται τα τροχαία ατυχήματα με βάση κάποιες παραμέτρους όπως χρονολογίες, ατυχήματα ημέρας και νύχτας, ταχύτητες οδικών δικτύων με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πληθυσμών.