Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και το δικαίωμα στην εκπαίδευση : - Τριανταφύλλου, Ζωή (2017)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και το δικαίωμα στην εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Κοινωνιολογίας των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει την εξέλιξη της εκπαιδευτικής πολιτικής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπειτα πως αυτή συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την εξέλιξη της εκπαιδευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρώπης. Αναφέρω δηλαδή πως ήταν η εκπαίδευση πριν και μετά το Μάαστριχτ, καθώς και μέσα από την Πράσινη και Λευκή Βίβλο. Συνεχίζοντας με την ανάλυση της στρατηγικής της Λισαβόνας αλλά και την Στρατηγική «Ευρώπη 2020». Επιπρόσθετα στο δεύτερο κεφάλαιο προβάλλω τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εκπαίδευση και πως αυτά εξελιχθήκαν μέσα στο χρόνο. Πρώτα κάνω μια ιστορική αναδρομή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πως αυτά ορίστηκαν και κατοχυρώθηκαν. Και έπειτα το συγκεκριμενοποιώ, κάνοντας λόγο για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο σχολικό πλαίσιο. Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας μου επιλέγω να το εξειδικεύσω με την περίπτωση της Ελλάδας, παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική και πως αυτή υπάρχει μέσα στη σύγχρονη Ελλάδα.