Παράκτια συστήματα, κλιματική αλλαγή και κοινωνικές αντιλήψεις : - Κολλάρας, Άγγελος (2017)
Η παρούσα εργασία ερευνά τις κοινωνικές αντιλήψεις για την κλιματική αλλαγή στην παράκτια περιοχή της Ερεσού, στη Λέσβο. Η εργασία πραγματεύεται τις έννοιες του κινδύνου, της ικανότητας προσαρμογής των κοινωνικών και φυσικών συστημάτων στην κλιματική αλλαγή καθώς και τις στρατηγικές των κατοίκων απέναντι στις καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Σχολιάζονται οι βασικοί ορισμοί των σχετικών εννοιών και αναλύεται η θεσμική διάσταση των κλιματικών πολιτικών στην ΕΕ. Αναλύεται η διαδικασία εκτίμησης του κόστους της κλιματικής αλλαγής. Περιγράφεται η περιοχή μελέτης (Ερεσός Λέσβου), και σχολιάζονται τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου. Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έχουν τα αποτελέσματα που πρέπει. Η κοινωνική έρευνα, με σχετική εξαίρεση την οικονομική επιστήμη, δεν έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή. Λίγες προσπάθειες έχουν δημοσιευθεί, αραιές και διάσπαρτες. Αποτελούν όμως μια πρώτη ύλη, την οποία αξίζει να συνοψίσουμε και να αποτιμήσουμε στη εργασία αυτή.