Μεταβλητότητα ανόργανου και οργανικού αζώτου στα νερά του Σαρωνικού Κόλπου την τριετία 2007-2010 : - Σπίνου, Μυρτώ-Ελευθερία (2016)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η χρονική και χωρική μεταβλητότητα των συγκεντρώσεων του σωματιδιακού αζώτου (PN), του διαλυτού ανόργανου αζώτου (DIN) και του διαλυτού οργανικού αζώτου (DON), στο Σαρωνικό Κόλπο κατά την χρονική περίοδο Ιανουάριος 2007 – Νοέμβριος 2010. Οι σταθμοί δειγματοληψίας βρίσκονται σε διαφορετικές υποπεριοχές του Σαρωνικού και συγκεκριμένα στον Κόλπο Ελευσίνας (σταθμοί S1 & S2), στον Όρμο Κερατσινίου (σταθμός S3), νότια του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας (σταθμός S7) και ακόμη νοτιότερα (σταθμός S11) έως τα όρια Εσωτερικού και Εξωτερικού Σαρωνικού (σταθμός S16). Μεγάλες διακυμάνσεις εμφάνισαν οι συγκεντρώσεις και των τριών παραμέτρων που μελετήθηκαν, γεγονός που δικαιολογεί ότι τα συστήματα των κόλπων που παρατηρήθηκαν είναι ευμετάβλητα με πολλές εξωγενείς πιέσεις και εξωτερικές πηγές αζώτου. Οι συγκεντρώσεις όλων των παραμέτρων μειώνονται, με κατεύθυνση, από τον Κόλπο Ελευσίνας προς τον Εξωτερικό Σαρωνικό. Παρόλα αυτά στον S16 περιστασιακά παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις των τριών παραμέτρων που ενδεχομένως σχετίζονται με μια σχετική υποβάθμιση της περιβαλλοντικής κατάστασης λόγω της έντονης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης των παραλιακών προαστίων της Αττικής. Το DON αποτελεί την κύρια μορφή αζώτου σε όλους τους σταθμούς και παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές. Το DIN παρουσιάζεται μειωμένο κατά τους ψυχρούς μήνες και αυξημένο κατά τους θερινούς μήνες. Οι συγκεντρώσεις του είναι υψηλότερες στον Κόλπο Ελευσίνας σε σχέση με το Σαρωνικό. Bάθη >40m στο Σαρωνικό κόλπο παρουσιάζονται εμπλουτισμένα σε DIN, τόσο στον σταθμό S7 που βρίσκεται πλησίον του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας, όσο και στους σταθμούς S11 και S16. Το σωματιδιακό άζωτο δεν εμφανίζει χρονικά σημαντικές μεταβολές. Οι συγκεντρώσεις είναι υψηλότερες στα 15- 20 m βάθος στους σταθμούς του Κόλπου Ελευσίνας και χαμηλότερες στον Σαρωνικό κόλπο με κατεύθυνση από το σταθμό S7 προς το σταθμό S16. Η εφαρμογή της μεθόδου ανάλυσης κύριων συνιστωσών έδειξε ότι οι σταθμοί S1, S2, S3 επηρεάζονται περισσότερο από την επίδραση των τριών παραμέτρων σε σχέση με τους σταθμούς του εσωτερικού Σαρωνικού κόλπου.