Υδρολογικά ισοζύγια σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κλιματική αλλαγή : - Μυγιάκη, Ροζαλία (2016)
Η ολοκληρωμένη διαχείριση χώρου αποτελεί μια διαδικασία που συμπεριλαμβάνει τη διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με σκοπό να επιτευχθεί μια αποδεκτή ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος. Οι μέχρι πρόσφατα διαχειριστικές δράσεις, οι οποίες αφορούν στις παράκτιες ζώνες, έχουν επιφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές βλάβες. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο ένα νέο διαχειριστικό πλαίσιο το οποίο να λαμβάνει υπόψη την άρρηκτη σύνδεση των παράκτιων περιοχών με τις γύρω λεκάνες απορροής. Αποτελεί επομένως επιτακτική ανάγκη, η ανάπτυξη δραστικών μηχανισμών, που να συνδυάζουν τη διαχείριση των θαλάσσιων και των παράκτιων περιβαλλόντων με τη γύρω λεκάνη απορροής, για την διαφύλαξη και προστασία των ζωτικών οικολογικών συστημάτων μεταξύ χέρσου και θάλασσας. Στους παραπάνω μηχανισμούς είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη σε τοπικό επίπεδο οι κλιματικές τάσεις των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες φαίνεται να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες χωρικές διαφοροποιήσεις. Η παρούσα εργασία αφορά στη διερεύνηση μεταβολών στα υδρολογικά ισοζύγια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με περιοχή μελέτης την Λέσβο. Η κλιματολογική ανάλυση βασίσθηκε σε δεδομένα της περιόδου 1955-2009, ενώ εφαρμόστηκε μοντέλο λεκάνης απορροής για την εκτίμηση των απορροών. Το μοντέλο κάνει χρήση της μεθόδου Curve Number και εκτιμά τις απορροές σε ημερήσια, μηνιαία και ετήσια βάση, από έξι υπολεκάνες της περιοχής μελέτης. Η κλιματολογική ανάλυση έδειξε τάση προς ξηρότερες συνθήκες με επακόλουθη μείωση απορροών. Τέλος, υπολογίστηκαν τα υδρολογικά ισοζύγια για δύο χαρακτηριστικά έτη (ξηρό/υγρό), με τα αποτελέσματα να εμφανίζουν ελλειμματικό ισοζύγιο ύδατος, ιδιαίτερα κατά την ξηρή περίοδο.