Βελτιστοποίηση χωροθέτησης περιοχών καταφυγής πλοίων και επιχειρησιακών μονάδων αντιμετώπισης επικίνδυνων συμβάντων στην θάλασσα : - Χαλκιώτης, Γαβριήλ (2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποτελεί μια μικρή συμβολή στην αξιολόγηση περιοχών στον θαλάσσιο χώρο με μεθόδους πολυκριτηριακής ανάλυσης βασισμένες σε Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με το ζήτημα του προσδιορισμού περιοχών καταφυγής πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο και απαιτείται για την διάσωσή τους να προστρέξουν σε μια κατάλληλα προεπιλεγμένη περιοχή (area of refugee ή port of refugee) η οποία πιστεύεται ότι προσφέρει το πλεονέκτημα της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του περιστατικού. Επιπρόσθετα σε δεύτερο στάδιο, θα επιχειρηθεί να προταθούν βέλτιστες περιοχές για την αναμονή των διασωστικών ή περιπολικών σκαφών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όταν εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάποιο συμβάν που χρειάζεται συνδρομή ή διάσωση. Η διερεύνηση με την μέθοδο της Διαδικασίας Αναλυτικής Ιεράρχησης του προβλήματος συντελεί στο να διεκπεραιωθεί μια διαδικασία Χωρικής Πολυκριτηριακής Ανάλυσης, βασιζόμενη σε Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών. Η τελική πρόταση της μεθόδου για μία ή περισσότερες βέλτιστες θέσεις που οπτικοποιούνται με βάση τους κανόνες της χαρτογραφίας συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη συνδρομή σε δύσκολα περιστατικά στην θάλασσα.