Μοναδική αναπαράσταση σε Β+ δένδρα : - Παπαλεξανδράτος, Γεώργιος (2010)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ) και ειδικότερα θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας των πληροφοριών που αυτά εμπεριέχουν. Σε μια εποχή που η ανάγκη για προστασία της ανωνυμίας κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ και η έννοια διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων ακούγεται ως κάτι σύνθετο και παραγκωνισμένο, ένα σύστημα που θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες αυτές απαιτήσεις φαντάζει πολυπόθητος στόχος. Οι δενδρικές δομές δεδομένων που χρησιμοποιούνται σήμερα ως μέθοδος ευρετηριασμού στα ΣΔΒΔ διατηρούν επιπλέον ανεπιθύμητη πληροφορία σχετική με τις προηγούμενες καταστάσεις τους και τις ενέργειες που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, η οποία μπορεί να πλήξει την ιδιωτικότητα. Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία περιγράφεται αρχικά ο τρόπος λειτουργίας του πιο γνωστού συστήματος ευρετηριοποίησης μιας βάσης δεδομένων, το Β+ δένδρο. Θα μας απασχολήσει η τροποποίησή του έτσι ώστε να προσθέσουμε σ αυτό το δυνατότητα μη αποκάλυψης δεδομένων που μπορεί να πλήξουν την ασφάλεια του συστήματος. Παρουσιάζουμε στη συνέχεια τα διάφορα επίπεδα προστασίας που παρέχουν διάφορες δομές δεδομένων που έχουν την ιδιότητα να υποκρύπτουν την ιστορία τροποποίησής τους και τις διακρίνουμε σε κατηγορίες, ανάλογα με ποιο βαθμού προστασίας μας παρέχουν. Προχωρούμε σε παρουσίαση των σημαντικότερων εργασιών σχετικών με τον τομέα που μας ενδιαφέρει με σκοπό να παρουσιαστούν αδυναμίες και ελλείψεις που καλείται να καλύψει η συγκεκριμένη εργασία. Προτείνουμε μια νέα δομή και γίνεται υλοποίηση σε Java παραθέτοντας λεπτομερή πειράματα απόδειξης και σύγκρισης με την αντίστοιχη υλοποίηση ενός παραδοσιακού Β+ δένδρου.