Χωρική διαφοροποίηση εξειδίκευσης στις σχέσεις αμοιβαιότητας ανθοφόρων φυτών-επικονιαστών : - Σταυρακάκης, Ιωάννης (2016)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας, είναι η έρευνα των σχέσεων αμοιβαιότητας των ανθοφόρων φυτών και των επικονιαστών τους σε τρεις κλίμακες μελέτης εντός του Αρχιπελάγους του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, αφορά στη χωρική διαφοροποίηση της σχέσης εξειδίκευσης σε επίπεδο δειγματοληψίας εντός νησιού, σε επίπεδο νησιού, και σε επίπεδο ολοκλήρου του αρχιπελάγους. Πιο συγκεκριμένα, έγινε έρευνα για 22 νησιά (Ανάφη, Δήλος, Θάσος, Ικαρία, Ιός, Κάρπαθος, Κέα, Κος, Κύθνος, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαμοθράκη, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος, Χίος) και για 111 περιοχές στο σύνολο των νησιών που πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες. Το σύνολο των φυτικών ειδών ανήλθε σε 431 και το σύνολο των ειδών εντόμων-επικονιαστών σε 750 είδη. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με την δημιουργία βάσης δεδομένων MySQL (βάση δεδομένων ιστού) και η στατιστική ανάλυση με απλή παλινδρόμηση. Κλιματικά δεδομένα (θερμoκρασία, βροχόπτωση), λήφθηκαν από τη βάση δεδομένων BioClim. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: σε επίπεδο είδους φυτών τα μόνα είδη φυτών που παρουσίασαν κάποια, αλλά όχι πλήρη εξειδίκευση ήταν το Cistus creticus, η Hirschfeldia incana και ο Scolymus hispanicus, σε επίπεδο οικογένειας φυτών παρουσίασε εξειδίκευση μικρού βαθμού η οικ.Leguminosae και σε επίπεδο συνόλου φυτών κανένα δε παρουσίασε εξειδίκευση.