Σχεδιασμός πληροφοριακού συστήματος ενημέρωσης επιβατικού κοινού αστικών συγκοινωνιών με έμφαση στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής : - Αλιφέρη, Λουκία (2009)
Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία ως πρώτο στάδιο γίνεται μελέτη και ανάλυση των συστημάτων τηλεματικής και διαχείρισης στόλου που χρησιμοποιούν οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στη συνέχεια και μετά από σχετική έρευνα αντίστοιχων τεχνολογιών παγκοσμίως προτείνεται ο σχεδιασμός ενός πληροφοριακού συστήματος που θα ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την κατάσταση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) με σκοπό την υποστήριξη αποφάσεων του κοινού ως προς την επιλογή συγκοινωνίας και χρόνου μετακίνησης. Το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει, θα κατηγοριοποιεί και θα συνδυάζει πληροφορίες και δυναμικά δεδομένα από όλα τα Μ.Μ.Μ., και από άλλες διαφορετικές πηγές, θα βασίζεται σε ένα πλήθος πληροφοριακών συστημάτων και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα έτσι ώστε να προσφέρει τα ζητούμενα αποτελέσματα. Σκοπός του συστήματος είναι να οργανώσει σε πρώτο επίπεδο την εσωτερική διαχείριση των εταιρειών Μ.Μ.Μ., να ελαχιστοποιήσει τις καθυστερήσεις των Μ.Μ.Μ. που προκαλούνται λόγω έλλειψης έγκαιρης πληροφόρησης και να βελτιώσει την ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται στο επιβατικό κοινό μέσω της αναβάθμισης της επικοινωνίας μεταξύ Μ.Μ.Μ. και επιβατών. Επιπλέον το νέο πληροφοριακό σύστημα στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού της χρήσης των Μ.Μ.Μ. και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιβατών προς τα αστικά μέσα με επέκταση τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρουσιάζεται έντονο στην περιοχή της Αττικής και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος του νομού.