Il gattopardo - Lancaster, Burt, 1913-1994; Delon, Alain, 1935-; Visconti, Luchino, 1906-1976; Cardinale, Claudia, 1939- ((Οι μεγάλοι της 7ης τέχνης), 1963)
Στη Σικελία των αρχών της δεκαετίας του 1860 ο ευπατρίδης Fabrizo Salina βλέπει την περιουσία του να εξανεμίζεται, λόγω της κατάργησης των ηπειρωτικών βασιλείων και της δημιουργίας της ενωμένης Ιταλίας. Για τον λόγο αυτόν θα συναινέσει στον γάμο μεταξύ του συμφεροντολόγου ανιψιού του Tancredi και της εξαιρετικής ομορφιάς Angelica, κόρης ενός νεόπλουτου χωρικού.