Θηλαστικά της Ελλάδας : - Μαραγκοτιάδου, Σταματούλα (2017)
Τα θηλαστικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα. Ένα σημαντικό ποσοστό των θηλαστικών στην χώρα μας βρίσκονται υπό απειλή, θέτοντας σε κίνδυνο ένα σημαντικό κομμάτι της φυσικής κληρονομιάς μας. Διερευνήσαμε ποιες είναι οι κυριότερες απειλές για τα θηλαστικά της Ελλάδας (115 είδη) και αναγνωρίσαμε ποιες οικολογικές μεταβλητές είναι οι καλύτεροι δείκτες για την ένταξη των θηλαστικών σε κατηγορίες κινδύνου. Για την ένταξη των ειδών σε κατηγορίες κινδύνου, χρησιμοποιήσαμε την κατάταξη της IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης). Για να εξάγουμε τις τιμές για τις οικολογικές μεταβλητές των ειδών, χρησιμοποιήσαμε τις βάσεις δεδομένων της IUCN, της PanTHERIA και της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής. Βρήκαμε ότι οι σπουδαιότερες απειλές για τα θηλαστικά της Ελλάδας είναι η απώλεια ενδιαιτήματος και η υπερεκμετάλευση. Οι οικολογικές μεταβλητές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάταξη των ειδών σε απειλούμενα ή μη είναι η μάζα σώματος των ενήλικων ατόμων και ο αριθμός των απογόνων ανά γέννα.