1922 - Κούνδουρος, Νίκος Ι., 1926-2017; Βαλάση, Μπέτυ; Κολοβός, Βασίλης, 1946-; Χατζησάββας, Μηνάς, 1948-2015; Λαζαρίδου, Όλια (χ. ό., 1978)
Λίγο πριν την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Σμύρνη, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι αισθάνονται τον κίνδυνο να εισέρχεται στην πόλη αθόρυβα, μέσα από τα στενά της. Όσοι δεν προλαβαίνουν να ανέβουν στα πλοία, εγκλωβίζονται σε μία πόλη που περιμένει την καταστροφή της. Άλλοι δολοφονούνται, άλλοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε πορείες εξόντωσης, προς το εσωτερικό της χώρας. Το φθινόπωρο του 1922, οι προσωπικές τραγωδίες των ανώνυμων ανθρώπων γράφουν τον επίλογο της Μικρασιατικής Καταστροφής.