Η γεωγραφία του καφέ : - Βαρελά, Παναγιώτα (2016)
O καφές είναι το ρόφημα που αφορά σχεδόν όλους του ενήλικες ανθρώπους του πλανήτη μας, έχει πιστεύω μεγάλη σημασία, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον να διερευνήσει κανείς την ιστορία γέννησης και της εξάπλωσής του, τις χώρες παραγωγής του σήμερα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, καθώς τις οικονομικές και κοινωνικές του επιδράσεις. Είναι σημαντικό εμπορεύσιμο αγαθό από το 1800 και ιδρύθηκε Διεθνής Οργανισμός Καφέ (International Coffee Organization) το 1963. Ειδικότερα για την Ελλάδα που είναι μια από τις χώρες με μεγάλη κατανάλωση και σημαντική εισαγωγική-εξαγωγική δραστηριότητα αυτού του προϊόντος, επιβάλλεται πιστεύω η καταγραφή και έρευνα κάθε σχετικής πληροφορίας και κάθε λεπτομέρειας. Σήμερα πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η παγκόσμια παραγωγή του καφέ έφτασε στα όριά της και η περαιτέρω κατανάλωση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και απρόβλεπτες διακυμάνσεις στην τιμή του προϊόντος. Στην παραπάνω διαπίστωση συμβάλει καθοριστικά και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Άρα ένας (σοβαρός) λόγος επιπλέον, να γνωρίζουμε κάθε πτυχή της διαδικασίας παραγωγής και διακίνησης του καφέ στις μέρες μας. Επομένως, εκτός από την 1η Οκτωβρίου που γιορτάζεται ως η παγκόσμια ημέρα του καφέ, και κάθε άλλη μέρα που το ρόφημα αυτό είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους του πλανήτη μας, επιβάλλουν την ιστορική, παραγωγική, εμπορική και κοινωνιολογική εξέτασή του.