Σχεδιασμός ρομποτικού συστήματος ανάρτησης, τοποθέτησης & μεταφοράς αντικειμένων στο οικιακό περιβάλλον : - Ρουγγέρη, Μαργαρίτα (2009)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο προσδιορισμός και η κατανόηση των αναγκών του ατόμου μέσα στο οικιακό περιβάλλον όσον αφορά τις οικιακές εργασίες. Ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος, οι κινητικές δυσκολίες, τα προβλήματα υγείας και η κόπωση του ατόμου από την εργασία, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες των υπαρχόντων ρομπότ παροχής υπηρεσιών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για σχεδιασμό ενός ρομποτικού συστήματος που θα ειδικεύεται στην ανάρτηση και μεταφορά αντικειμένων από το ένα μέρος στο άλλο, μέσα στο οικιακό περιβάλλον. Έτσι λοιπόν στο πρώτο στάδιο της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε προσδιορίζονται οι ανάγκες του ατόμου σχετικα με τις οικιακές εργασίες και αποσαφηνίζεται ο προβληματικός χώρος. Με την συλλογή των δεδομένων, ακολουθεί ο ιδεασμός για την εύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί βέλτιστα τις ανάγκες του ατόμου. Το αποτέλεσμα της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε παρουσιάζεται συνοπτικά στο παρόν κείμενο και αφορά το σχεδιασμό ενός οικιακού ρομποτικού συστήματος, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του απευθυνόμενου κοινού. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται μια γενική εικόνα του υπό σχεδίαση ρομποτικού συστήματος εν ονόματι "Gribot", η οποία αποσκοπεί στην κατανόηση της ανάγκης κατασκευής του σε επόμενο στάδιο.