Designing a digital health wearable product to help monitor, manage and live better with the effects of Raynaud's phenomenon : - Παρθενιάδης, Κωνσταντίνος (2017)
Η παρούσα εργασία εστιάζει στην μελέτη και σχεδίαση ψηφιακής συσκευής για την παρακολούθηση της δραστηριότητας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από το φαινόμενο Raynaud (Ρεϊνό). Αναλυτικότερα επικεντρώνεται στα παρακάτω θέματα/ζητήματα: Συνοπτική ανάλυση της πάθησης/φαινομένου, ανάλυση των δραστηριοτήτων των χρηστών που σχετίζονται με το φαινόμενο, ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν τους χρήστες (φυσιολογικοί ή ψυχολογικοί) ανάλυση του περιβάλλοντος και πλαισίου δράσης, διερεύνηση των συσχετιζόμενων τεχνολογιών, ανάπτυξη προϊόντος και πρωτοτύπου και αξιολόγηση σε χρήστες. Στόχος της εργασίας είναι να μελετήσει τη δυνατότητα που μπορεί να δώσει η "φορετή" (wearable) τεχνολογία και το υπό σχεδίαση προϊόν να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από το Raynaud. Άτομα που υποφέρουν από το Raynaud, βιώνουν προσωρινή αποκοπή της ροής του αίματος στα άκρα - κυρίως στα δάχτυλα χεριών και ποδιών - καθημερινά, όσο ο οργανισμός τους είναι εκτεθειμένος σε ψυχρά ή αγχωτικά περιβάλλοντα. Όταν συμβαίνει το φαινόμενο πολύ το περιγράφουν ως "ψυχρή" επίθεση ή προσβολή (attack) όπου τα δάχτυλα μουδιάζουν και πονάνε ενώ παίρνουν λευκή, μπλε, και τελικά κόκκινη απόχρωση κατά την αναθέρμανσή τους. Το φαινόμενο είναι συχνότερο στις κρύες χώρες και εμφανίζεται στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, με τις γυναίκες να αποτελούν το 90% αυτών. Μία "επίθεση" από το Raynaud μπορεί να καταστήσει τις καθημερινές δραστηριότητες δύσκολες. Το άγγιγμα και κράτημα ενός κρύου ροφήματος, η εργασία σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, ο γρήγορος ρυθμός ζωής και το άγχος εντείνουν το φαινόμενο εμφανίζοντάς το πάνω από 5 φορές την ημέρα. Στην παρούσα εργασία σχεδιάζεται, πρωτοτυποποιείται και αξιολογείται ένα διαδραστικό δαχτυλίδι που μαζί με μία συνοδευτική εφαρμογή κινητού λειτουργεί ως ένα εργαλείο μέτρησης της έντασης, συχνότητας και διάρκειας του φαινομένου.