Εναέριες χειρονομίες για επιλογή/απεπιλογή και πλοήγηση σε δισδιάστατη συλλογή εικόνων σε μορφή πλέγματος με χρήση της συσκευής του Microsoft Kinect - Καμπουρέλη, Αγγελική (2017)
Η εναέρια αλληλεπίδραση αφορά στην αξιοποίηση κινήσεων του ανθρώπινου σώματος, και ιδιαίτερα των χεριών, για την αλληλεπίδραση με ψηφιακό περιεχόμενο σε απομακρυσμένες οθόνες και επιφάνειες προβολής. Σήμερα, δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι πλέον εύχρηστες ή κατάλληλες χειρονομίες για την εναέρια αλληλεπίδραση με συλλογές εικόνων - καθώς και με άλλα καθιερωμένα 2Δ σχεδιαστικά υποδείγματα (όπως χάρτες, μενού, φόρμες, κ.ά.). Η εργασία αποτελεί μια ερευνητική ματιά στην εναέρια αλληλεπίδραση με συλλογή εικόνων σε μορφή πλέγματος. Με αναφορές σε πρωτύτερες προσπάθειες προσδιορισμού λεξιλογίου χειρονομιών εναέριας αλληλεπίδρασης, πραγματοποιείται έρευνα που περιλαμβάνει: (α) την εκμαίευση χειρονομιών από πιθανούς χρήστες, (β) την υλοποίηση αυτών σε μηχανή αναγνώρισης χειρονομιών και πρωτότυπο συλλογής εικόνων σε πλέγμα (grid image gallery) και (γ) αξιολόγηση της ευχρηστίας των εναλλακτικών χειρονομιών. Οι δοκιμές περιλαμβάνουν συνολικά 24 χρήστες, σε 3 ηλικιακές κατηγορίες εξίσου: 20-30 ετών, 30-50 ετών, και 50-70 ετών ώστε να διερευνηθούν και ενδεχόμενες διαφορές στην ευχρηστία ανάλογα με την ηλικία των χρηστών.