Παραγωγικότητα, βιοποικιλότητα και εδαφοκάλυψη, σε βοσκοτόπους της Δυτικής Λέσβου : - Παλαβούζης, Εμμανουήλ (2016)
Η δυτική Λέσβος αποτελεί μια χαρακτηριστική μεσογειακή περιοχή, με περιορισμένη βροχόπτωση και επικλινή αβαθή εδάφη. Η εδαφική διάβρωση είναι σημαντική, οδηγώντας στην ερημοποίηση της περιοχής. Η εγκατάλειψη της αγροτικής γης ως αποτέλεσμα της εξόδου των αγροτών στα αστικά κέντρα, και η εντατικοποίηση της βόσκησης έχουν προκαλέσει την εδαφική υποβάθμιση των βοσκοτόπων. Στην παρούσα εργασία υπολογίστηκε η εδαφοκάλυψη, η βιοποικιλότητα και η παραγωγικότητα στην περιοχή της Άγρας της δυτικής Λέσβου, σε 19 αγροτεμάχια που λειτουργούν ως βοσκότοποι για κοπάδια προβάτων. Προέκυψε ότι η συνολική κάλυψη του εδάφους για ένα χρόνο από πόες, υπολογίζεται στο 45% περίπου, ενώ η παραγωγικότητα ισούται με 1.317 kg/ha. Τέλος, βρέθηκαν 19 φυτικές οικογένειες, ενώ συνολικά ταξινομήθηκαν 80 τάξα. Γενικότερα προέκυψε ότι η μέτρια βόσκηση οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των φυτικών ειδών, ενώ οι βοσκότοποι χαρακτηρίζονται μόνο οριακά ως βιώσιμοι, σε σχέση με το ποσοστό φυτοκάλυψης. Επίσης, η παραγωγή βιομάζας δεν επαρκεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ζώων, και έτσι είναι απαραίτητη η εισαγωγή ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα τη μείωση του κέρδους τους.