Έρευνα και καταγραφή των λεπιδόπτερων της Λέσβου : - Τζιαστούδης, Γεώργιος (2016)
Τα λεπιδόπτερα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες τάξεις εντόμων. Για το λόγο αυτό, η μελέτη τους παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο οι δημοσιεύσεις που αφορούν αυτή την ομάδα εντόμων στην Ελλάδα είναι περιορισμένες. Στόχος της παρούσας εργασίας, είναι η συμβολή στη γνώση και τη κατανόηση των λεπιδόπτερων και συγκεκριμένα των ετερόκερων, νυχτοπεταλούδων (moths), όπως κοινά ονομάζονται ,στη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου. Η μέθοδος με την οποία έγινε καταγραφή των ειδών, ήταν μία παγίδα τύπου ‘’Funnel trap’’ , από τις αρχές του χειμώνα μέχρι και το τέλος της άνοιξης για να παρατηρηθεί η ποικιλότητα των ειδών καθώς και η διακύμανση τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Συλλέχθηκαν δεδομένα από 50 άτομα σε 16 ημέρες παγίδευσης , σε ένα σύνολο 175 ημερών.