Στατιστική ανάλυση ria καμπυλών με την χρήση στατιστικού πακέτου minitab : - Σούλα, Κατερίνα (2017)
Στις μέρες μας υπάρχει μια καθολική αποδοχή της χρήσης της στατιστικής στην ιατρική και αναγνωρίζεται η καθοριστική συμβολή της στην πρόοδο της. Χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην Ιατρική έρευνα, καθώς η σύγχρονη Ιατρική αξιολογεί νέες απόψεις και θεραπείες μέσω της παρατήρησης και του πειράματος. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και σύγκριση νέων θεραπευτικών αγωγών, στην αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων και πλεονεκτημάτων μιας θεραπείας και στην επιλογή της βέλτιστης. Επίσης, συμβάλλει στην διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν μια ασθένεια και στην εύρεση παραγόντων που επηρεάζουν την έκβαση του ασθενούς. Στην εργασία αυτή θα εφαρμόσουμε στατιστικές μεθόδους σε ιατρικά δεδομένα. Συγκεκριμένα συλλέξαμε δεδομένα από τα εργαστήρια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης τα οποία αφορούν τις εξετάσεις ασθενών στις ορμόνες του θυρεοειδή αδένα (TSH,FT3,FT4). Έπειτα από την ταξινόμηση των δοθέντων δεδομένων εστιάσαμε στις κατανομές των δεδομένων. Παράλληλα θα παρουσιάσουμε τις στατιστικές μεθόδους που χρησιμοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε τις καμπύλες RIA,IRMA οι οποίες είναι καθοριστικές στο να καταλήξουμε στις τιμές των ορμονών. Τέλος θα εξετάσουμε την αξιοπιστία των εξετάσεων που μας δόθηκαν με την χρήση μοντέλων παλινδρόμησης.