Η χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφόρησης (G.I.S.) στην έρευνα του τοπίου : - Παυλοπούλου, Σταυρούλα (2012)
Τοπίο είναι ένας χώρος, πέρα από συγκεκριμένη κλίμακα ή γεωγραφία, που o άνθρωπος, αντιλαμβάνεται, νοηματοδοτεί και διαμορφώνει, σύμφωνα με τα μέσα και τις εκάστοτε επιδιώξεις του. Η έννοια του τοπίου τείνει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από διαφορετικές επιστήμες για την περιγραφή της αλληλεπίδρασης κοινωνιών και περιβάλλοντος, αντανακλώντας έτσι την ιδιαίτερα πολύπλοκη, ολιστική και μεταβαλλόμενη φύση του Τοπίου. Η συγκεκριμένη διατριβή παρουσιάζει την εφαρμογή των G.I.S. μέσα από το τοπίο. Μια προσπάθεια με στόχο να αξιολογήσει κριτικά την εφαρμογή των G.I.S. στο τοπίο μέσα από τις επιστήμες της Γεωγραφίας, της Αρχιτεκτονικής του τοπίου, της Οικολογίας και του Τουρισμού. Η εργασία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο εγχείρημα της αντίληψης, ανάλυσης και αξιολόγησης του τοπίου. Καταδεικνύει με ιδιαίτερο επιστημονικό τρόπο την χρήση των συστημάτων των G.I.S. Τα Γ.Σ.Π. αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, όπου μέσα από αυτά μπορούμε να αναλύσουμε τους παράγοντες που επηρέασαν την εξέλιξη του τοπίου μέσα από κάθε επιστήμη.