Αστική ανάπτυξη των πόλεων με τη βοήθεια των αστικών αποτυπωμάτων - Γκιόκας, Γεώργιος (2015)
Στην παρούσα Διπλωματική εργασία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το φαινόμενο της αστικής εξάπλωσης στην Ελλάδα με χαρακτηριστικά παραδείγματα πόλεων με πληθυσμό που κυμαίνεται από 3000 έως 10000 κατοίκους. Η εξάπλωση του αστικού χώρου δεν αποτελεί ένα πρόσφατο φαινόμενο. Αιώνες τώρα, οι αυξανόμενοι πληθυσμοί και οι νέες δημιουργούμενες απαιτήσεις για κατοικία και υποδομές οδήγησαν στην εξάπλωση των πόλεων, που ποικίλει ανάλογα με τις εκάστοτε κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Αρχικά εξετάζονται θεωρητικές έννοιες και ορισμοί που είναι χρήσιμοι για την κατανόηση του φαινομένου. Στη συνέχεια ακολουθεί το κυρίως ερευνητικό έργο το οποίο περιλαμβάνει τρία βασικά κομμάτια. Πρώτο και απαραίτητο κομμάτι της εργασίας μας είναι η συλλογή των απογραφών από το 1951-2011 ώστε να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων η οποία θα μας οδηγήσει και στις στατιστικά σημαντικές περιοχές για την περεταίρω επεξεργασία. Με τη δημιουργία της βάσης δεδομένων καταλήγουμε στις περιοχές για τις οποίες προμηθευόμαστε και τις αντίστοιχες αεροφωτογραφίες ώστε να καταλήξουμε στο τελικό χαρτογραφικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει μετά από ψηφιοποίηση των αεροφωτογραφιών με τη μέθοδο της αστικής κηλίδας μέσω του λογισμικού AutoCad αλλά και τη δημιουργία του τελικού προϊόντος, των χαρτών δηλαδή μέσα από το λογισμικό QGis. Η συλλογή των πρωτογενών δεδομένων έγινε από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (απογραφές 1951-2011), από τον Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου ΕΚΧΑ ΑΕ (αεροφωτογραφίες 1940-1970) και από το λογισμικό Google Earth (αεροφωτογραφίες 2014). Τα αποτελέσματα της έρευνας μας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρατηρούμε ότι υπάρχει αστική εξάπλωση σε όλες τις περιοχές μελέτης μας, ακόμα και σε αυτές όπου ο πληθυσμός από το 1951 έως σήμερα έχει μειωθεί ενώ σε περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση η αστική εξάπλωση αυτή είναι εντυπωσιακή. Το φαινόμενο αυτό έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής μιας και οι πόλεις διαχέονται άναρχα στον ύπαιθρο χώρο.