Διερεύνηση μεθόδων απεικόνισης τρισδιάστατης γεωχωρικής πληροφορίας, μικρής κλίμακας, με αξιοποίηση μεθόδων UAV και τεχνολογιών υπολογιστικής όρασης : - Δουκαρή, Μιχαέλα (2015)
Η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, από αλληλουχίες ψηφιακών φωτογραφιών, με τη χρήση μεθόδων και αλγορίθμων υπολογιστικής όρασης έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια ενώ χρησιμοποιείται ευρύτατα σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και εφαρμογές. Οι μέθοδοι αυτές σε συνδυασμό με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), ως εναέριες πλατφόρμες συλλογής δεδομένων, αποτελεί μια εναλλακτική και ευέλικτη μέθοδο για τη δημιουργία τρισδιάστατης γεωχωρικής πληροφορίας. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία ανάκτησης εναέριων φωτογραφιών με τη χρήση UAV, η επεξεργασία τους με τη μέθοδο Structure from motion (SFM), σε λογισμικά ανοιχτού και κλειστού κώδικα, καθώς και τα παραγόμενα αποτελέσματα της τρισδιάστατης μοντελοποίησης και απεικόνισης της χωρικής πληροφορίας (π.χ. ορθοφωτογραφία, ψηφιακό μοντέλο εδάφους, τρισδιάστατη απεικόνιση περιοχών μελέτης). Πρόσθετα στην εργασία αυτή παρουσιάζονται και αναλύονται οι δυνατότητες της χρήσης UAV σε δύο επιμέρους εφαρμογές: 1. Καταγραφή – παρακολούθηση διάβρωσης και μεταφοράς φερτών υλικών σε παράκτια περιοχή. (Παραλία σκάλας Ερεσού) 2. Καταγραφή αρχαιολογικού χώρου. (Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης) Τέλος, παρουσιάζονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν για την ολοκλήρωση της συλλογής και της επεξεργασίας των χωρικών δεδομένων με τη χρήση UAV καθώς και η σύγκριση των παραγόμενων αποτελεσμάτων ως προς την ακρίβεια και την ποιότητα τους.