Ανάλυση εισακτέων προπτυχιακών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά την περίοδο 2000-2014 - Μπαλής, Μάριος (2015)
Σκοπός της εργασίας αποτελεί η αναζήτηση πιθανών επιλογών ή συμπεριφορών των εισακτέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που σχετίζονται με την περιοχή προέλευσής τους. Γενικότερα οι ενδείξεις για τις επιλογές ή για τις συμπεριφορές των εισακτέων, έχουν ενδιαφέρον για την ερμηνεία ιστορικών ή υφιστάμενων χαρακτηριστικών στην σύνθεση του φοιτητικού πληθυσμού και αποτελούν χρήσιμη πληροφορία για την εκπόνηση πολιτικών του Ιδρύματος για το μέλλον. Με την εφαρμογή πολλαπλών αναλύσεων Χωρικής Αυτοσυσχέτισης σε δείκτες – κλάσματα των εισακτέων διερευνάται η πιθανή σχέση, με τον Χώρο, του γεγονότος «εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου». Βασική πηγή δεδομένων αποτελούν οι κατάλογοι κατακύρωσης εισακτέων που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας κατά την 15ετία 2000-2014. Επικουρικά χρησιμοποιούνται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (πληθυσμοί αποφοίτων Λυκείου) και δεδομένα του φοιτητολογίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο της εργασίας έχουν συνδεθεί τα στοιχεία των καταλόγων των εισακτέων με στοιχεία του φοιτητολογίου. Από την επεξεργασία που πραγματοποιείται διαπιστώνεται ότι πράγματι υπάρχουν περιοχές γειτονικών Νομών που παρουσιάζουν παρεμφερή χαρακτηριστικά ως προς τα ποσοστά μαθητών τους που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ή τα ποσοστά εισακτέων τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που ακολουθούν δεδομένη συμπεριφορά (πορεία) μετά την εισαγωγή. Ανάλογες αλλά όχι ταυτόσημες διαπιστώσεις προκύπτουν και από την επεξεργασία των εισακτέων σε κάθε Νησί έδρα Τμημάτων του Πανεπιστημίου ή σε κάθε Τμήμα.