Σχέσεις ουσίας : - Κουκιάς, Νικόλαος (2016)
Η παρούσα εργασία προσεγγίζει από ανθρωπολογική σκοπιά την εξάρτηση από ουσίες για να μελετήσει, αφενός, τις μεταβολές που συμβαίνουν στην οικογένεια, όταν κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει θέμα εξάρτησης και αφετέρου, τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ οικογένειας, κράτους και κοινωνίας.Οι διαδικασίες εξάρτησης προσεγγίζονται αναλυτικά, ως παράγοντας μεταβολής των συνθηκών οργάνωσης και λειτουργίας της οικογένειας τόσο στο εσωτερικό της όσο και με αναφορά σε ευρύτερα πλαίσια. Μέσα από την οπτική της εξάρτησης αναλύονται, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, τα συναισθήματα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, καθώς και η σύνδεση της οικογένειας με την τοπική κοινωνία, το κράτος και τις δομές που αφορούν την απεξάρτηση. Ως ερευνητικό πεδίο της συγκεκριμένης μελέτης, επιλέχθηκε το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, το οποίο παρέχει μεταξύ άλλων και υπηρεσίες οικογενειακής υποστήριξης, ενώ η έρευνα διεξήχθη με τη μορφή συνεντεύξεων αφηγηματικού χαρακτήρα.