Η μνήμη του εμφυλίου στη Λέσβο : - Σάββα, Ευρικόμη (2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κεντρικό πυρήνα την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου στη Λέσβο και την ανάλυση αυτού μέσω του κλάδου της Προφορικής Ιστορίας. Ο Εμφύλιος Πόλεμος, αποτελεί έως τις μέρες μας ένα θέμα «ταμπού», το οποίο λόγω και της ιδεολογικής του υφής, προκαλεί έως και σήμερα ατέρμονες συζητήσεις για τον χαρακτήρα του και τα πραγματικά αίτια που τον προκάλεσαν. Καθώς, η μελέτη γύρω από αυτό το ζήτημα έλαβε «σάρκα και οστά» περίπου στη δεκαετία του ’90, παρέχεται ακόμα γόνιμο έδαφος για να ερευνηθούν διάφορες πτυχές αυτού. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να παρουσιασθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της Κατοχής και του Εμφυλίου και πώς αυτές επηρέασαν την καθημερινότητα των κατοίκων της Λέσβου. Αναλύονται ειδικότερα η συμμετοχή των γυναικών και η παιδική εργασία. Το πρώτο μέρος της εργασίας «Εισαγωγή» αποτελείται από τα περιεχόμενα, το αρκτικόλεξο, την περίληψη και τον πρόλογο της εργασίας. Επιπλέον επιχειρείται μία βιβλιογραφική ανασκόπηση για όσα έχουν γραφεί και χρησιμοποιηθεί στη μελέτη για το πλαίσιο της Κατοχής και του Εμφυλίου στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος «Ιστορικό – Κοινωνικό πλαίσιο» αναλύονται οι κοινωνικο – οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί, ούτως ώστε να γίνουν πιο κατανοητές στον αναγνώστη οι συνεντεύξεις καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Το τελευταίο μέρος της εργασίας, αποτελεί τα συμπεράσματα της έρευνας. Μέσω των συνεντεύξεων και των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν παρουσιάζονται σε υποκεφάλαια η ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, ο ρόλος των γυναικών καθώς και ο ρόλος των παιδιών στα κοινωνικά πλαίσια του εμφυλίου. Τέλος, την εργασία συνοδεύει παράρτημα μέσα στο οποίο κανείς μπορεί να βρει φωτογραφίες, αποσπάσματα από τον τύπο της εποχής και τα ημερολόγια αυτούσια.