Οι νόμοι των μεγάλων αριθμών : - Ξεπαπαδάκου, Παναγιώτα (2017)
Το θέμα της εργασίας μου βρίσκεται στην περιοχή της Θεωρίας Πιθανοτήτων και έχει τίτλο "Οι Νόμοι των Μεγάλων Αριθμών". Μια διαισθητική προσέγγιση του θέματος είναι η εξής: Σε μια "τυπική" ακολουθία ρίψεων ενός νομίσματος με δυνατά αποτελέσματα ‘’Η’’ για την κεφαλή και ‘’Τ’’ για τα γράμματα, όσο ο αριθμός των ρίψεων αυξάνεται, το πλήθος των Η θα τείνει να είναι ίσο με το πλήθος των Τ. Η προσέγγιση που κάνουμε στηρίζεται στην Ανάλυση και πιο συγκεκριμένα, στην Θεωρία Μέτρου. Ειδικότερα, στην εργασία μου αναπτύσσονται τα εξής θέματα: Βασικά στοιχεία θεωρίας μέτρου, συναρτήσεις Rademacher, χώρος των ακολουθιών Bernoulli, μετροθεωρητική μοντελοποίηση πιθανοθεωρητικών προβλημάτων. Αποδεικνύονται ο ασθενής και ο ισχυρός Νόμος των Μεγάλων Αριθμών. Επιπλέον, αποδεικνύονται τα Λήμματα Borel-Cantelli και παρουσιάζονται εφαρμογές στην μετροθεωρητική μοντελοποίηση προβλημάτων, όπως για παράδειγμα στα τυχαία μοτίβα.