Ανάλυση και αξιολόγηση χαρακτηριστικών ευχρηστίας εργαλείων ενίσχυσης της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας : - Πατσώνη, Ευγενία (2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, δημιουργήθηκε έχοντας ως βασικό στόχο το να γίνει κατανοητή η ανάγκη για τη συνύπαρξη ευχρηστίας (usability) και ασφάλειας, καθώς επίσης η επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων που δυσχεραίνουν τη συνύπαρξη αυτή. Επιπρόσθετα, ούτως ώστε τα προαναφερόμενα προβλήματα να γίνουν καλύτερα αντιληπτά, θα μελετηθούν στο πλαίσιο των εργαλείων ενίσχυσης της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, ενώ ακόμη θα πραγματοποιηθεί ανάλυση και αξιολόγηση του επιπέδου της ευχρηστίας σε κάποια ενδεικτικά αντίστοιχα εργαλεία. Χτίζοντας τμηματικά την εργασία, σε πρώτο στάδιο θα γίνει μια γενική ανάλυση της έννοιας και της σημασίας της ευχρηστίας, των πολυποίκιλων παραγόντων από τους οποίους αποτελείται, αλλά και των τρόπων μέτρησης των παραγόντων αυτών πρακτικά, ώστε να είναι ευκολότερο να εκτιμηθεί το επίπεδο της ευχρηστίας στο εκάστοτε πεδίο εξέτασης. Ακολούθως, η έννοια της ευχρηστίας θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ασφάλειας (IT security) και της προστασίας της ιδιωτικότητας. Πιο συγκεκριμένα δηλαδή, θα εξεταστεί όπως προαναφέρθηκε, η ανάγκη για τη συνύπαρξη ευχρηστίας και ασφάλειας στα εργαλεία ενίσχυσης της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, ενώ θα καταγραφούν και τα κυριότερα εμπόδια και προβλήματα αυτής της συνύπαρξης. Στη συνέχεια και προκειμένου να πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο στο στόχο της εργασίας, θα εξεταστούν τα εργαλεία ενίσχυσης της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας (PETs), ενώ ακόμη θα παρουσιαστεί μια λίστα με τα συχνότερα χρησιμοποιημένα από αυτά. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι δυο μέθοδοι με τις οποίες τα επιλεγμένα εργαλεία θα αξιολογηθούν ως προς το επίπεδο της ευχρηστίας που διαθέτουν, αλλά και ως προς τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας τους. Τα αποτελέσματα των δυο αυτών μεθόδων, καθώς και οι δυο μέθοδοι μεταξύ τους, θα αναλυθούν και θα συγκριθούν προκειμένου να βρεθούν δυνατά και αδύνατα σημεία, αλλά και να προταθούν λύσεις για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων ή ελλείψεων.