Διδακτικές προσεγγίσεις διαστάσεων της υπολογιστικής σκέψης : - Γιαγουρτά, Μαρία (2017)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός διδακτικών παρεμβάσεων για μια επιλεγμένη διάσταση της Υπολογιστικής Σκέψης με την αξιοποίηση κατάλληλων διδακτικών/ μαθησιακών προσεγγίσεων. Επιπροσθέτως, περιγράφεται η ιστορική εξέλιξη της έννοιας της Υπολογιστικής σκέψης, παρουσιάζεται η σημασία της στη διδακτική των ΤΠΕ, παρουσιάζονται συγκριτικά ΠΣ Πληροφορικής που έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη την Υπολογιστική Σκέψη, παρουσιάζονται διεθνής πρωτοβουλίες καθώς και προτεινόμενες δραστηριότητες από διάφορους οργανισμούς και sites. Τέλος, αναλύεται μια επιλεγμένη διάσταση της Υπολογιστικής Σκέψης, η Αφαίρεση και ερευνάται η διαδικασία της αφαίρεσης στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Pattern Oriented Approach. H μέθοδος Pattern Oriented Approach διαχωρίστηκε σε τρεις φάσεις: a) pattern recognition, b) black-boxing, c) problem structure identification. Ενώ οι δραστηριότητες που χρησιμοποιήθηκαν στην πειραματική εφαρμογή αφορούν το πρόβλημα των πύργων του Ανόι και το χρωματισμό γράφου (http://csunplugged.org/).Οι μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μαθητές Γυμνασίου και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες την ομάδα ελέγχου και την πειραματική ομάδα. Η πειραματική ομάδα διδάχθηκε εφαρμόζοντας τη μέθοδο Pattern Oriented Approach ενώ η ομάδα ελέγχου διδάχθηκε ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η προτεινόμενη μέθοδος ενισχύει τη διαδικαστική αφαίρεση και την επίλυση προβλημάτων για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Η ΥΣ θα αποτελέσει πραγματικότητα εάν ενταχθεί σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια και γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλιώς θα εξαφανιστεί όπως μια φιλοσοφία που δεν έγινε ποτέ πράξη (Wing, 2010).