Η νοηματοδότηση της αναπηρίας από τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής : - Αξιμιώτης, Νικόλαος (2016)
Η άποψη των εκπαιδευτικών και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται την αναπηρία, έχει άμεση επίπτωση στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρίες, διότι οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών επηρεάζουν τις στάσεις τους και στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι μαθητές τον εαυτό τους και καθορίζουν τις δυνατότητές τους. Επομένως, ο εκπαιδευτικός οφείλει να υποστηρίζει την παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης σε κάθε μαθητή, έτσι ώστε να προάγεται το δικαίωμα όλων στη μάθηση και η ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση. Στην εργασία αυτή επιδιώκεται να διερευνηθεί η νοηματοδότηση της αναπηρίας από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι αντιλήψεις τους πάνω στο θέμα της αναπηρίας. Κύριος στόχος είναι να ερευνηθούν οι στάσεις τους απέναντι στους μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και στην ένταξη των μαθητών με αναπηρίες στο γενικό σχολείο. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μία προσπάθεια οριοθέτησης της έννοιας της αναπηρίας και του τρόπου με τον οποίο κατά καιρούς ερμηνεύθηκε η αναπηρία, μέσα από την ανάπτυξη διάφορων θεωρητικών μοντέλων. Ακόμη γίνεται αναφορά στις κατηγορίες της αναπηρίας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και στην ταξινόμησή της αναπηρίας. Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά στις στάσεις των ατόμων και στις πηγές των στάσεων. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μια ανασκόπηση της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και αναπτύσσεται το θεσμικό πλαίσιο της αναπηρίας τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα. Έπειτα, διερευνάται η αναπηρία μέσα από την κοινωνιολογική προσέγγιση και την κοινωνική κατασκευή της και αναλύονται οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών απέναντι στους μαθητές με αναπηρία. Στο τελευταίο κομμάτι του θεωρητικού μέρους ακολουθούν διάφορες έρευνες σχετικά με τη στάση των εκπαιδευτικών απέναντι σε μαθητές με αναπηρίες. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται ο μεθοδολογικός σχεδιασμός της έρευνας, που περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες σύμφωνα με τις οποίες καθορίστηκαν οι στόχοι και τέθηκαν τα ερωτήματα της έρευνας. Επίσης, γίνεται παρουσίαση, ανάλυση και ερμηνεία του εμπειρικού υλικού που συλλέχθηκε κατά την έρευνα και ακολουθεί η διεξαγωγή των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την ερευνητική μελέτη.