Η εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου τμήματος στο δημοτικό σχολείο - Σκοπελίτου, Αντωνία (2016)
Στο ελληνικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας η εκπαίδευση στα ολοήμερα σχολεία αποτελεί πραγματικότητα από το 1997. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η καταγραφή και η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών που εργάζονται ή έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε ολοήμερο τμήμα σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού. Πιο συγκεκριμένα η εργασία επικεντρώνεται στον παιδαγωγικό, κοινωνικό και αντισταθμιστικό ρόλο του ολοήμερου, στο ρόλο του εκπαιδευτικού του ολοήμερου τμήματος, στο ρόλο που διαδραματίζει η Πολιτεία, στα προβλήματα που ανακύπτουν αλλά και στις προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμού. Για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας χρησιμοποιείται η μέθοδος της ημιδομημένης συνέντευξης, με την οποία συγκεντρώνεται πλούσιο σχετικό εμπειρικό υλικό. Το δείγμα της έρευνας αποτελούν δεκαπέντε συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με διδακτική εμπειρία σε ολοήμερα σχολεία, οι στάσεις και οι αντιλήψεις των οποίων απαντούν στα ερευνητικά μας ερωτήματα. Η έρευνα καταλήγει στην άποψη ότι ενώ το ολοήμερο σχολείο διαδραματίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή αλλά και η συμβολή του στην κοινωνία είναι μεγάλη, εντούτοις ο θεσμός υπολειτουργεί καθώς τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι πολλά και η Πολιτεία δε βοηθάει στην επίλυσή τους. Προτείνεται η χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων, η έγκαιρη στελέχωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και αλλαγή στα στερεότυπα που επικρατούν για τη λειτουργία του θεσμού.