Κοινωνική τάξη και σχολική επίδοση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα - Καπετάνιου, Ασπασία (2016)
Η προσέγγιση των κοινωνικών τάξεων και η συσχέτισή τους με τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα αποτελεί ένα κυρίαρχο παράγοντα για την κατανόηση και τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων στο σχολείο. Διεθνείς και ελληνικές έρευνες έχουν αναλύσει τη σχέση της κοινωνικής τάξης με τη σχολική επίδοση, αλλά και τις συνέπειες της στην ισοτιμία των εκπαιδευτικών ευκαιριών στο σχολικό πλαίσιο. Σκοπός αυτής της παρούσας εργασίας είναι η βιογραφική προσέγγιση της σχέσης της κοινωνικής τάξης με τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα, των έμμεσων παραγόντων επηρεασμού, αλλά και των ερμηνειών, που τα άτομα δίνουν για τις εκβάσεις της σχολικής σταδιοδρομίας τους. Για το δείγμα της έρευνας μας χρησιμοποιήσαμε το σχήμα των τάξεων των Goldthorpe και McKnight σε δείγμα ατόμων, που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση. Στην παρούσα έρευνα γίνεται χρήση της βιογραφικής συνέντευξης, η οποία μας παρέχει τη δυνατότητα να διερευνήσουμε σε βάθος τα παραπάνω ζητήματα. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφαίνεται ότι οι διαφοροποιήσεις στις κοινωνικές τάξεις, αναδύουν διαφοροποιήσεις στα σχολικά επιτεύγματα και σε έμμεσους παράγοντες επηρεασμού που σχετίζονται με το πολιτισμικό και κοινωνικό κεφάλαιο των ατόμων, τις πρακτικές διάδρασης τόσο στην οικογένεια, όσο κα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, αλλά και στο βαθμό επένδυσης τους στο σχολείο και στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, που τους παρέχονται.