Η συμπεριληπτική εκπαίδευση των μαθητών στη γενική τάξη : - Μοσχίδου, Ευτυχία (2016)
Τα τελευταία χρόνια η συμπεριληπτική εκπαίδευση (inclusive education) ως μια μορφή εκπαιδευτικής στήριξης όλων των μαθητών μέσα στο γενικό σχολείο, ανεξαρτήτως γνωστικών, πολιτισμικών, φυλετικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων, υιοθετείται και προωθείται από τα εκπαιδευτικά συστήματα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η θεσμοθέτηση του μοντέλου της παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, ώστε οι μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να συνεκπαιδεύονται στην ίδια τάξη με τους συμμαθητές τους έχοντας ισότιμες ευκαιρίες στη μάθηση, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την εξέλιξη και την πορεία της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και καταδεικνύει την πρόθεση των εκπαιδευτικών πολιτικών προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην παρούσα εργασία σκοπός είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών, γενικής και ειδικής αγωγής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την αποτελεσματικότητα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και ειδικότερα του θεσμού της παράλληλης στήριξης παιδιών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην γενική τάξη με τη βοήθεια εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής. Επιμέρους στόχοι της έρευνας είναι να αναδειχθούν αποτελεσματικές συμπεριληπτικές διδακτικές πρακτικές, να μελετηθεί η ετοιμότητα και κατάρτιση των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στη διδακτική πράξη για να ανταπεξέλθουν στις διαφορετικές ανάγκες όλων των μαθητών, να υπογραμμιστούν τυχόν αστοχίες του θεσμού, οι οποίες διαπιστώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας κατά την εφαρμογή του και να προκύψουν προτάσεις για τη βελτίωση αυτού του συμπεριληπτικού μοντέλου εκπαίδευσης.