Ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς : - Μπερμπερίδη, Πηνελόπη (2016)
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των στάσεων των γονέων και των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προς το μοντέλο της πλήρους συμπερίληψης, ώστε να αναδειχθούν οι παράγοντες που δυσχεραίνουν την υλοποίησή του. Το μοντέλο αυτό προτείνει την πλήρη συμμετοχή όλων των μαθητών στο κοινό σχολείο, κάτι που συνεπάγεται την κατάργηση των ειδικών δομών και την αναμόρφωση της υπάρχουσας κουλτούρας των σχολείων και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Στόχος του μοντέλου αυτού, είναι ο περιορισμός ή η εξάλειψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού, έτσι ώστε να προαχθεί η κοινωνική ενσωμάτωση. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι η ποιοτική. Επιπρόσθετα συλλέχτηκε και ένας αριθμός ερωτηματολογίων με ποσοτικού χαρακτήρα έρευνα, χωρίς τη χρήση τυχαίας δειγματοληψίας ή άλλης μεθόδου δειγματοληψίας, ώστε να προκύπτει δυνατότητα γενίκευσης των συμπερασμάτων. Τα μέσα συλλογής των δεδομένων είναι η ημι-δομημένη συνέντευξη και αυτή του ερωτηματολογίου. Μετά την επεξεργασία των δεδομένων ως προς τα ποιοτικά και τα ποσοτικά του χαρακτηριστικά βρέθηκε ότι τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί που εξετάστηκαν έχουν θεωρητικά θετική στάση για τη συμπερίληψη, διατηρώντας μία επιφυλακτική στάση όταν γίνεται αναφορά στη μετουσίωση στην πράξη. Επιπρόσθετα, βρέθηκε ένας από τους κυριότερους παράγοντες που δυσχεραίνουν το μοντέλο της πλήρους συμπερίληψης είναι η ύπαρξη αρχιτεκτονικών εμποδίων.