Πολιτότητα και πολιτειότητα ως χώρος έκφρασης της πολιτικής αρετής : - Αγιασωτέλλης, Θεόδωρος (2016)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην ποιοτική ανάλυση των απαντήσεων από ερωτηματολόγια καθώς από συνεντεύξεις που τέθηκαν σε Αξιωματικούς του ελληνικού στρατού σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται του όρους πολιτειότητα και πολιτότητα ως χώρος έκφρασης της πολιτικής αρετής. Μία έρευνα της οποίας σκοπός είναι να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή των ελλήνων αξιωματικών, τις αξίες τους, την πολιτειακή τους νοοτροπία και την συνείδησή τους, μιας και οι έλληνες αξιωματικοί αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο προσδιορισμός της πολιτότητας και της πολιτειότητας ως χώρος έκφρασης στις τάξεις των αξιωματικών του ελληνικού στρατού. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 25 ερωτήσεις και συμπληρώθηκε κατά την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος του έτους 2015. Ως μέθοδος δειγματοληψίας, επιλέχθηκε η σκόπιμη δειγματοληψία, κατά την οποία οι μονάδες παρατήρησης επιλέχθησαν από έναν πληθυσμό ελλήνων αξιωματικών, αλλά όχι με τυχαίο τρόπο, αλλά με το κριτήριο του βαθμού τους. Η διανομή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε, είτε χέρι με χέρι για όσους από τους ερωτηθέντες κατοικούν στη Νήσο της Λέσβου, είτε ηλεκτρονικώς για όσους ερωτηθέντες κατοικούν εκτός της Νήσου. Οι απορίες επί των ερωτηματολογίων, διευκρινίζονταν για τον καθένα ερωτηθέντα χωριστά. Με την παραλαβή των ερωτηματολογίων από τους ερωτηθέντες, τα δεδομένα αριθμηθήκαν, καταχωρήθηκαν, έγινε η επεξεργασία και η ανάλυσή τους.