Testbed for SDN applications using OpenFlow : - Παπαδόπουλος, Μιχαήλ (2017)
Η ανάπτυξη στον τομέα των υπολογιστικών συστημάτων καθώς και του διαδικτύου συνεχίζεται σε γρήγορους ρυθμούς εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με την ανάπτυξη των δικτύων που σε αρκετούς τομείς έχουν μείνει στάσιμα. Η ανάγκη για την ανάπτυξη Software Defined Network (SDN) δικτύων είναι εμφανής καθώς στα ήδη υπάρχοντα δίκτυα υπάρχουν προβλήματα απόδοσης, ασφάλειας, ελέγχου και διαχείρισης, τα οποία μπορούν να διορθωθούν με την κατάλληλη χρήση των SDN. Στην παρούσα εργασία δημιουργήθηκε ένα SDN testbed με χρήση του πρωτόκολλου OpenFlow το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές και έρευνα πάνω σε ό,τι αφορά τα SDN. Σαν πλατφόρμα εξομοίωσης δικτύων χρησιμοποιήθηκε το GNS3 στο οποίο έχουν προστεθεί virtual routers c3725 της Cisco, όπως επίσης το Open vSwitch (OvS). To OvS είναι το virtual switch αυτής της τοπολογίας δικτύου και υποστηρίζει το πρωτόκολλο Openflow, διαθέτοντας διεπαφή διαχείρισης (management interface) που μπορεί να συνδεθεί σε οποιονδήποτε SDN Controller για απομακρυσμένο έλεγχο της τοπολογίας. Έγινε χρήση του OpenDayLight και της εφαρμογής OpenFlow Manager της CiscoDevNet ως SDN Controller. Τέλος έχει προστεθεί το Mininet που χρησιμοποιήθηκε για έλεγχο σωστής λειτουργίας των controllers, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους σε μελλοντική εξέλιξη του testbed. Το παράδειγμα υλοποίησης που θα πραγματοποιήθηκε παρουσιάζει παραμετροποιήσεις στο Openflow Switch έτσι ώστε να λειτουργεί ως ένα Openflow Patchpanel. Με αυτή την μέθοδο, με χρήση μόνο ενός Switch, μπορεί να γίνει διαχωρισμός και πλήρη απομόνωση συγκεκριμένων routers ή τερματικών υπολογιστών με στόχο τη δημιουργία Virtual Private LAN για περαιτέρω δοκιμές.