Εισαγωγή στην αστροστατιστική : - Ελευθεράκη, Σταυρούλα (2017)
Αυτή η διπλωματική εργασία θα παρουσιάσει μία διαδικασία εύρεσης μοντέλου για την πρόβλεψη του απόλυτου μεγέθους σφαιρωτών σμηνών αστέρων. Σκοπός της είναι η κατανόηση και η εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων πολυμεταβλητής ανάλυσης δεδομένων, εστιάζοντας στο πρόβλημα της πολυσυγγραμικότητας. Ανεξάρτητα των μεθόδων και των τεχνικών που θα παρουσιαστούν, δίνονται πληροφορίες για τον αρχαιότερο κλάδο της Στατιστικής, την Αστροστατιστική καθώς και για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει εκεί ένας στατιστικός αναλυτής. Το σύνολο δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί προέρχεται από τον κατάλογο του Webbink (1985) και είναι ένα πολυμεταβλητό dataset με μετρούμενες και επαγόμενες ιδιότητες των σφαιρωτών σμηνών οι οποίες εμφανίζουν πληθώρα αλληλεξαρτήσεων.