Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές : - Παπασωζομένου, Ουρανία (2006)
Η παρούσα εργασία, επιχειρεί την σύγκριση αποτελεσματικότητας των μεθόδων προστασίας της Μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus, σε προστατευόμενες περιοχές, υπό το πρίσμα των Οδηγιών Διατήρησης που εξέδωσε o ΙΜΜΑ (International Marine Mammal Association) το 1998. Στόχος της εργασίας είναι η όχι μόνο η ανάδειξη των τρόπων προστασίας του πλέον απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού στην Ευρώπη, που η εφαρμογή τους κρίνεται η πλέον επιτυχημένη στην πράξη, αλλά και των δυσκολιών που παρουσιάζονται αναφορικά στην προσπάθεια αυτή. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, παρουσιάζεται η περίπτωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, που η συνολική λειτουργία του παρ’ όλες τις δυσκολίες κρίνεται επιτυχημένη, σε αντιπαράθεση με το αντίστοιχο Τουρκικό Θαλάσσιο Πάρκο Φώκαιας, και με άλλα δυο, στην Μαυριτανία και την Μαδέιρα, καθένα εκ των οποίων παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα σημαντικά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.